dilluns, 4 de desembre del 2017

AMABILITAT


L’AMABILITAT: qualitat de ser amable (afectuós, plaent ,digne d’ésser amat)

DILLUNS :

AMABLE NATURALEZA del otoño de VIVALDI (títol pel que podreu trobar la peça musical,per començar la setmana plàcidament)




DIMARTS :

Ser amable , no costa i agrada.

Hola sóc el Marc i tinc set anys , avui he anat a l’escola en autobús i com cada dia quan he entrat  he donat els bons dies al conductor. Després ens hem assegut tots tres. M’agrada viatjar al costat de la finestra i mirar els cotxes i les seves matrícules i marques, ja sóc un expert comptant i coneixent els diferents models, però avui ha pujat a l’autobús una senyora molt gran ,tant gran com la meva avia i la mare i el pare m’han ensenyat que he de ser amable i deixar el meu seient per les persones que més ho necessiten (els avis, les avies, les persones amb crosses, les dones embarassades ...)així que m’he posat dret i l’avia s’ha assegut en el meu seient. El que més m’ha agradat ha estat que tota dolça l’avia m’ha dit : Gràcies reiet, ets molt amable , estic tant cansada i tinc les cames tant malament que t’agraeixo molt el teu gest.
Quan he baixat de l’autobús l’avia m’ha saludat tot dient-me adéu i els pares m’han felicitat per la meva acció.


DIMECRES :

REBEM EL QUE DONEM:
Un nen petit i el seu pare estaven caminant per la muntanya. De sobte, el nen cau a terra, es fa mal i crida, queixant-se. Per a sorpresa seva, sent una veu que ve d’alguna part de la muntanya, i que repeteix el mateix crit que ell. El nen, que mai no s’havia trobat amb una situació així , crida una altra vegada: “¿Qui està parlant?” I sent les seves mateixes paraules: “¿Qui està parlant?” Una mica empipat, perquè no entén el que passa, el nen crida: “Ets un tonto” I sent la resposta: “Ets un tonto !” Aleshores el nen es dirigeix al seu pare i li demana que li expliqui el que està passant. El pare li diu que pari  atenció, i aleshores crida: “Ets una gran persona!” I se sent la resposta des de la muntanya: “Ets una gran persona!” El pare torna a cridar: “Ets el millor!” I la veu repeteix: “Ets el millor!” Després d’això el pare fa al seu fill una explicació senzilla, de forma que la pugui entendre, sobre la repetició del so . I afegeix: “Això és el que passa, fill meu, en algunes zones de les muntanyes. La gent li diu ECO, però pensa que, en realitat, ...és com la VIDA, que et retorna tot el que fas. Què vols dir pare ? –que si ets una bona persona , i ets amable amb tothom ,llavors tothom serà amable amb tu i  et sentiràs feliç  i tindràs amics i amigues que t’estimaran .

DIJOUS :

 EL ROSSINYOL





DIVENDRES :


Refranys populars :

Tal faràs, tal trobaràs. ( si fas mal els demès eta faran mal ,si fas el bé els demès et tornaran el be )
Cadascú a casa seva és un  Rei ( dit del qui està content amb la seva sort)
Actua com cal que amb la moneda que paguis et pagaran.